Galvano

De firma Boonstoppel is een vertrouwd adres voor de zilversmeden uit het nabijgelegen Schoonhoven. Al decennia lang laten zij hun producten hier galvaniseren. Niet alleen gebruiksvoorwerpen zoals bestek en kandelaars, maar ook kunstvoorwerpen en industriële producten waarbij er hoge eisen aan de kwaliteit worden gesteld.

Unieke non-metal techniek

De firma Boonstoppel heeft een aparte techniek ontwikkeld waarmee ook niet-metalen voorwerpen kunnen worden gegalvaniseerd. Met een aantal speciale behandelingen is het zelfs mogelijk om organische en biologische objecten te vernikkelen of verzilveren. Zo kunt u bijvoorbeeld een bloem of het eerste schoentje van uw baby tot een heel bijzonder kunstwerk laten verwerken!

  • Galvano theelepes
  • Verzilverde schaal
  • Vergulde schoen
  • Baar koper

Techniek

Galvaniseren is een methode die gebruikmaakt van elektriciteit om een voorwerp te bedekken met een laagje metaal. Door middel van galvaniseren kan bijvoorbeeld een ijzeren plaat worden voorzien van een laagje zink , nikkel of chroom om het meer corrosiebestendig te maken. Op deze wijze kunnen de eigenschappen van verschillende metalen worden gecombineerd.

In de fijnmetaal- en zilverindustrie wordt de techniek vaak gebruikt om voorwerpen van een laag edelmaal te voorzien. Zo is zilver bijvoorbeeld te zacht en buigzaam om er bestek van te maken. Door geharde koperlegeringen met galvanotechniek te verzilveren, krijgt men 'ijzersterk' bestek met de uitstraling en eigenschappen van het edelmetaal. Op dezelfde wijze kan men voorwerpen vergulden, verbronzen, verkoperen of vernikkelen.