Muntstempels

Penningen, munten en medailles zijn vaak kleine kunstwerkjes met veel subtiele details. Bij Boonstoppel hebben wij veel ervaring met het produceren van deze hoogwaardige producten. Met onze zware frictiepersen kunnen wij munten en penningen in iedere diameter, dikte en elk metaal slaan: goud, zilver, brons, messing, alpaca, etc.

  • Penning 1 muntzijde
  • Penning 1 kopzijde
  • Penning 1 muntzijde
  • Penning 2 kopzijde

Techniek

Als basis van een stempel dient een blok gereedschapstaal waarin op drie verschillende manieren het ontwerp kan worden gegraveerd:

  1. Handgraveren
    Dit is het ouderwetse vakwerk waarbij een graveur het ontwerp direct in het staal graveert. Deze methode is zeer arbeidsintensief en vraagt ook veel ervaring.
  2. Pantograaf
    Hierbij maakt een kunstenaar eerst een groot model in klei of was waarvan een gipsmodel wordt gegoten. Met een zogenaamde pantograaf wordt dit gipsmodel vervolgens afgetast en verkleind in het stempel gegraveerd. Deze methode wordt met name bij muntstempels toegepast.
  3. CNC graveren
    Tegenwoordig worden de meeste ontwerpen op de computer gemaakt. In principe kan het ontwerp dan in één keer met een computergestuurde freesmachine in het staal worden gefreesd.